Skip to content

НОВИНИ

КАК ДА ВИ ПОМОГНЕМ?

Контрол Юнион Сертификейшънс е предложен да бъде признат като сертифициращ орган по новия Регламент за биологично производство (EU 2018/848) в 142 държави извън Европейски съюз

Контрол Юнион Сертификейшънс е предложен да бъде признат като сертифициращ орган по новия Регламент за биологично производство (EU 2018/848) в 142 държави извън Европейски съюз

collab media xJmnLmSpPIw unsplash 2048x1365 2

Контрол Юнион Сертификейшънс с гордост съобщава, че е акредитиран и предложен да бъде признат за извършване на контрол и сертификация в страни извън Европейски съюз (ЕС) по новия регламент за биологично производство 2018/848 – като едно от малкото контролиращи лица, които ще получат този статут до момента.

Регламентът на ЕС за биологични продукти ((ЕС) 2018/848) определя правилата за производство, сертифициране, етикетиране и рекламиране на биологични храни и фуражи, както и други продукти, като памук и етерични масла.

Всички продукти в трети страни (страни извън ЕС), трябва да бъдат инспектирани  спрямо новия биологичен регламент от 1 януари 2025 г. Важно е обаче, веднага щом контролиращите лица бъдат признати от Европейската комисия за новия биологичен регламент, да започнат да извършват услуги за контрол и сертификация по новия регламент.

От началото на регламентирането на биологичното производство в ЕС, Контрол Юнион Сертификейшънс обслужва компании по цял свят с широка гама от услуги, включително биологична сертификация и издаване на Сертификати за инспекция (C.O.I.) за внос на биологични продукти от трети страни в ЕС чрез платформата на  Европейската комисия ‘TRACES’.

В България Контрол Юнион Сертификейшънс е одобрено контролиращо лице на биологичното производство от 2007 г. под кодов номер BG-BIO-07. В страните-членки на  ЕС, Регламент (ЕС) 2018/848 се прилага от началото на 2022 г. и оттогава Контрол Юнион Сертификейшънс извършва сертификационни услуги в България съгласно новото законодателство.

Коментирайки одобрението на Контрол Юнион Сертификейшънс за акредитация от ЕК за контрол и сертификация на биологични продукти, Jan-Frans Bastiaanse, директор на Контрол Юнион Сертификейшънс, каза: „Радваме се, че сме предложени за признаване, като едно от малкото контролиращи лица на биологични продукти по Регламент ЕС 2018/848 в трети страни. Това означава, че можем да продължим да гарантираме ефективна търговия на нашите клиенти, както и увереност и доверие във веригите на доставки в повече от 140 държави.

„Важно е всички производители, преработватели и търговци да са наясно с регламента, тъй като те трябва да бъдат сертифицирани, за да изнасят своите биологични продукти в ЕС.“

За допълнителна информация или насоки, моля, свържете се с Контрол Юнион Сертификейшънс на bgorganic@controlunion.com